Haastrecht

De Kleine Betuwe, Haastrecht

Opdrachtgever Adriaan van Erk Ontwikkeling | Gemeente Krimpenerwaard
Contactpersoon John van de Zand, Roel van der Made
Jaar 2019-2023

De gemeente Krimpenerwaard en Adriaan van Erk Ontwikkeling hebben de handen in één geslagen om het verouderde bedrijventerrein Galgoord en het recreatiegebied De Kleine Betuwe te transformeren naar een nieuw aantrekkelijk gebied om te wonen, werken, winkelen en recreëren.  Buro SRO heeft voor deze herontwikkeling het stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan én bestemmingsplan opgesteld. Deze plannen zijn tot stand gekomen via een intensief proces met de gemeente, de ontwikkelaar en een klankbordgroep van ondernemers.

Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op de bestaande structuur van het gebied en op een sterke relatie van de nieuwe omgeving naar de Hollandsche IJssel. Daarnaast zijn de milieucontouren van te behouden bedrijven en de ontsluiting vanaf de provinciale weg bepalend geweest voor de opzet. Dit heeft geresulteerd in een aantrekkelijk plan voor een stedelijk gebied met een mix aan gestapelde en grondgebonden woningen, bedrijven en detailhandel.

Wat betreft beeldkwaliteit is onderscheid aangebracht in het gebied aan de Hollandsche IJssel en de overige woon- en werkgebieden. Er is hierbij nadrukkelijk inspiratie opgedaan uit Oud Haastrecht. Een eigentijdse vertaling daarvan is de ambitie voor de bebouwingssfeer in het gebied.

  • SP Kleine Betuwe - 3D
  • BKP Kleine Betuwe - 1
  • BKP Kleine Betuwe - 2