De Meern

Inrichtingsplan winkelcentrum Mereveldplein

Opdrachtgever Hoorne Vastgoed
Contactpersoon John van de Zand
Jaar 2013

In opdracht van Hoorne Vastgoed is een inrichtingsplan gemaakt voor de openbare en de private ruimte van het winkelcentrum Mereveldplein in de Meern. De bestaande inrichting is toe aan vervanging. Tegelijkertijd speelt de wens om de parkeercapaciteit in het gebied te vergroten in verband met de komst van een nieuwe supermarkt. Met het plan voor de nieuwe inrichting is getracht de bestaande structuur van het winkelgebied te verduidelijken, de functionaliteit te vergroten en tegelijkertijd prettige verblijfsplekken te creëren.

De openbare ruimte aan de noord- en de zuidzijde van het winkelcentrum staat primair in het teken van parkeren. In aansluiting op de lommerrijke woonwijk zijn er blokhagen en grote bomen ingezet om de bestaande structuren op te pakken en te versterken. Centraal in het plan ligt het winkelplein. Op basis van de looproutes tussen winkels onderling en tussen de winkels en parkeervoorzieningen is de karakteristieke oogvorm ontstaan. Het oog wordt aan de buitenzijde ingezet ten behoeve van fietsparkeren en aan de binnenzijde is het een zitbank. Centraal in het oog is ruimte voor een grote plataan. Door gebruik te maken van de warme uitstraling van gebakken materiaal en natuursteen krijgt het plein een intieme uitstraling met zowel relatief rustige als dynamische delen.

De verbinding tussen het centrale winkelplein en de openbare ruimten ten noorden en ten zuiden van het winkelcentrum wordt gelegd door een loper van deels gepolijste stenen. Het hoogwaardige materiaal geeft het winkelcentrum enerzijds een aantrekkelijke en eigentijdse uitstraling en anderzijds vergroot het materiaal de herkenbaarheid van de hoofdstructuur van het winkelgebied.

  • Buro SRO