Terug naar actueel

Excursie Buro SRO Arnhem: Nieuwe Hollandse Waterlinie

Afgelopen donderdag 29 september heeft de jaarlijkse Buro SRO excursie plaatsgevonden. De excursie stond dit jaar in het thema van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Vanuit Gorinchem zijn we per fiets vertrokken naar Fort Altena, waar we een rondleiding hebben gekregen met informatie over het fort en de strategische ligging binnen de Hollandse waterlinie. Na de rondleiding zijn we verder gefietst langs de grenzen van de linie en hebben de vele groepsschuilplaatsen en kazematten in het landschap bekeken. We konden het natuurlijk niet laten om een kijkje binnen te nemen om te voelen hoe krap alles was.

Na de lunch volgde de fietstocht verder langs de afgedamde Maas richting de batterijen waarbij we er bij één het eiland konden betreden, en vanaf boven op het verdedigingswerk een geweldig uitzicht hadden over het voorliggende land. Het laatste deel van de fietstocht ging door het extensief beheerde natuurgebied van Munnikenland dat sinds 2016 ook een waterbergende capaciteit heeft in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier’. De fietsroute eindigde waar de Waal en de Afgedamde Maas in elkaar overvloeien, bij Slot Loevestein.  Tijdens de historische rondleiding in Slot Loevestein zijn we ondergedompeld in de roerige jaren dat Hugo de Groot hier opgesloten heeft gezeten en hebben we meer geleerd over de constante strijd met het water en het gebruik van het water als verdedigingsmiddel.


Na een drankje op het terras zijn we via het voetveer naar Woudrichem teruggevaren. Daar een korte ronde gemaakt waarna we moe maar voldaan genietend van de laatste zonnestralen van deze zomer op het zonnedek van de pont terugvoeren naar het startpunt van de dag Gorinchem. Vervolgens zijn we via de Linge naar het restaurant gelopen voor een fijn afsluitend diner.