Terug naar actueel

Zorghotel Landgoed De Valkenberg omtoveren tot wellnesshotel

International Wellness Resorts wil een voormalig zorghotel op Landgoed De Valkenberg omtoveren tot gloednieuw wellnesshotel: een ontwikkeling op de Veluwe in een rijksmonumentaal complex. Buro SRO adviseerde, ondersteunde de initiatiefnemer en stelde de bijbehorende visie en ruimtelijke onderbouwing op. Ook voerden we de stikstofberekening uit en begeleidden we de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet.

Relaxen op een historisch landgoed op de Veluwe
Tot 2017 was het hoofdhuis van het Landgoed De Valkenberg in gebruik als zorghotel. Met het onherroepelijk worden van de uitgebreide omgevingsvergunning, krijgt de bijzondere locatie een passende nieuwe bestemming. Na realisering van het project kunnen gasten op het landgoed gebruikmaken van de hotelvoorzieningen, waaronder de sauna’s en beauty- en behandelkamers.

Engelse landschapsstijl
Buro SRO heeft een uitbreide visie opgesteld en samen met EDM Tuin en Landschap deeluitwerkingen gemaakt op inrichtingsplanniveau. Op de achterweide van het terrein worden vijf sauna’s aangelegd. De weide wordt nadrukkelijker in de sfeer van de Engelse landschapsstijl gebracht. De gebogen paden leiden bezoekers door de bosrijke omgeving met doorzichten op de saunapaviljoens. Deze zijn als folly’s landschappelijk fraai ingepast. Omdat de sauna’s niet allemaal tegelijk zichtbaar zijn, vormen ze kleine verrassingselementen tijdens een rondwandeling over het terrein.

Oog voor de omgeving
Het Landgoed bevindt zich op de Veluwe (Natura 2000, Gelders NatuurNetwerk en Groene ontwikkelzone), dus is er voor het project veel aandacht voor de behoud van de kwetsbare natuur en ontwikkeling van nieuwe natuur op en om het landgoed. Hiervoor is in samenwerking met Eelerwoude een natuurcompensatie- en ontwikkelingsplan opgesteld. Daarnaast blijven belangrijke cultuurhistorische elementen uit het gebied, zoals de tuinmuur, padenstructuur en kenmerkende voorweide behouden. Zo zijn we samen met de initiatiefnemer, betrokken overheden en omwonenden tot een gebalanceerd plan gekomen.

Buro SRO heeft ruime ervaring op het gebied van stedenbouw, ruimtelijke ordening en ontwikkelingsmanagement en specifiek ook landgoederen. Een bewuste keuze voor deze drie disciplines om te komen van idee tot uitvoering. Of het nu gaat om één woning of een hele wijk: wij zorgen ervoor van eerste schets tot inrichting. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.